Šiandien visi medicinos autoritetai sutinka, jog ne išklausytos teorinės žinios, o išmokti praktiniai veiksmai gali išgelbėti žmogaus sveikatą ar net gyvybę! Todėl jau dabar Jūs galite prisijungti prie žmonių, kurie moka padėti sau ir savo artimui.

Nusprendę dalyvauti paskaitų cikle ‚,Pirmoji medicinos pagalba“, Jūs praktiškai išmoksite:

  • nustatyti klinikinę mirtį ar atlikti pradinį gaivinimą jos metu;
  • nustatyti užspringimą bei suteikti pagalbą užspringusiam suaugusiam žmogui ar vaikui;
  • nustatyti kraujavimą bei jį sustabdyti, sutvarstyti žaizdą naudodami pirmosios pagalbos vaistinėlės priemones;
  • nustatyti lūžimą ir suteikti pagalbą jo atveju, imobilizuoti lūžusią vietą naudodami pagalbines priemones;
  • nustatyti užspringimą, skendimą, nudegimą, apsinuodijimą, įkandimą, nušalimą, sušalimą, insultą, infarktą, traukulius ir suteikti pagalbą.

 
 
  • Pasirenkamasis dalykas „Skubios pagalbos pagrindai: įgūdžiai ir procedūros“ yra skirtas medicinos fakulteto šešto kurso studentams. Per 8 ciklo savaites bus nagrinėjamos neatidėliotinos pagalbos reikalaujančios būklės: kvėpavimo sustojimas, anafilaksija, bronchinė astma, hipoglikemija, ūmus koronarinis sindromas, užspringimas, trauma, šokas.

    Pagrindinis dėmesys kreipiamas į greitą paciento būklės įvertinimą, pirmuosius pagalbos veiksmus. Kurso metu pagilinsite savo žinias ir įgūdžius atpažįstant neatidėliotinos pagalbos reikalaujančią būklę, suteikiant adekvačią pagalbą kritinės būklės atveju, įgysite laiko planavimo, darbo komandoje įgūdžių teikiant skubią pagalbą.

  • Šiandien pasaulyje masinių nelaimių ir katastrofų įvyksta vis dažniau. Jų skaičius išaugo penkis kartus – nuo 78 (1978 m.) iki 400 (2013 m.). Lietuva, būdama NATO narė, ne tik gali naudotis šios organizacijos narystės privalumais, tačiau ir prisiima terorizmo keliamas grėsmes. Nepaisant palankios geografinės mūsų šalies padėties, kol kas leidžiančios negalvoti apie žemės drebėjimą, ugnikalnio išsiveržimą ar cunamio bangas, yra apstu kitų tiek gamtinių, tiek žmogaus sukeltų pavojų, kurių metu pagalba turės būti savalaikė bei gerai organizuota. Eismo įvykiai, kuriuose nukenčia trys ir daugiau žmonių, jau tampa kasdienybe. Įvykus nedidelei automobilių avarijai, gali būti ilgam paralyžiuojamas eismas, išsilieti pavojingas krovinys, užsidegti automobiliai. Paprastai, likviduojant pasekmes, dalyvauja kelios avarinės tarnybos: policija, priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba, greitoji medicinos pagalba ir kt. Likviduojant įvykio padarinius, reikia veikti pagal iš anksto parengtą ir patikrintą planą, dalyvaujantis įvairių tarnybų personalas turi būti išmokytas, pats planas turi būti patikrintas pratybų metu.

    Kursas „Terorizmas. Medicinos pagalbos organizavimas masinių nelaimių atvejais“ parengtas vadovaujantis „Major Incident Medical Management and Support“ (MIMMS) ir Hospital Major Incident Medical Management and Support“ (HMIMMS) tarptautinio pasirengimo ir pagalbos teikimo standartais. Savo ruožtu, šie standartai paremti didelio masto įvykių ir katastrofų pasekmių likvidavo metu įgyta patirtimi bei komunikacijos svarbos suvokimu. Vienodo standarto laikymasis ne tik padės sukurti aiškius algoritmus, veiksmų protokolus, reglamentuos procedūras, bet ir užtikrins unifikuotą sistemą visoje šalyje bei apibrėš planavimo mechanizmus. Tokia sistema lems veiksmingą pagalbą prieš pacientui patenkant į ligoninę bei skirtingo lygio gydymo įstaigose.

    Kurso metu dalyviai išmoks efektyviai valdyti ir koordinuoti medicinos pagalbos veiksmus įvykio vietoje ir ligoninėje, taip atlikti standartizuotas ir unifikuotas procedūras, įgaus pagrindinių vadovavimo, komunikacinių, situacijos ir saugumo vertinimo, rūšiavimo, greito ir racionalaus pacientų transportavimo į tinkamas gydymo įstaigas įgūdžių ir žinių.